Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan
Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan
Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan

Lithium of AGM voor camper huishoudaccu?

AGM (Absorbed Glass Mat) en Lithium-ion zijn beide populaire soorten accu’s die worden gebruikt in campers en kampeerauto’s als huishoudaccu. Hoewel ze beide worden gebruikt als opslagbatterijen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee soorten accu’s die het overwegen waard zijn bij de aanschaf van een nieuwe accu voor uw camper.

Capaciteit Lithium accu’s

Een van de grootste verschillen tussen AGM en Lithium-ion accu’s is de capaciteit. Lithium-ion accu’s hebben een hogere energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan in een kleiner formaat. Dit is een groot voordeel voor campers, waar ruimtebeperkingen vaak van toepassing zijn. Met een Lithium-ion accu kunt u bijvoorbeeld meer ruimte besparen in uw camper omdat de accu kleiner is dan een AGM-accu met dezelfde capaciteit. Of u krijgt meer capaciteit voor dezelfde ruimte als die een AGM accu inneemt.

Levensduur van Lithium en AGM accu’s

Ook hebben Lithium-ion accu’s een langere levensduur dan AGM-accu’s. AGM-accu’s hebben meestal een levensduur van ongeveer 3-5 jaar, terwijl Lithium-ion accu’s een levensduur kunnen hebben van wel 10 jaar of meer. Dit kan een groot voordeel zijn voor campers, waar de accu’s vaak worden opgeladen en ontladen. Bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen en/of de startaccu.

Prijs van Lithium of AGM accu’s

Een ander verschil tussen AGM en Lithium-ion accu’s is de prijs. AGM-accu’s zijn meestal goedkoper dan Lithium-ion accu’s, vooral als je de totale kosten over de levensduur van de accu bekijkt. Hoewel Lithium-ion accu’s aanvankelijk duurder zijn, kunnen ze uiteindelijk goedkoper zijn in de loop van de tijd vanwege hun langere levensduur.

Minder zelfontlading bij Lithium

Daarnaast hebben Lithium-ion accu’s een lagere zelfontlading dan AGM-accu’s. Dit betekent dat de accu zijn lading beter behoudt wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit is handig voor campers en die niet vaak worden gebruikt, omdat de accu’s niet zo snel leeglopen.

Tot slot zijn AGM-accu’s meestal gemakkelijker te vervangen dan Lithium-ion accu’s. AGM-accu’s zijn vaak verkrijgbaar bij lokale winkels en zijn gemakkelijk te vervangen door de eindgebruiker. Lithium-ion accu’s, aan de andere kant, vereisen vaak professionele installatie en onderhoud. Maar dit nadeel wordt weer gecompenseerd met het feit dat de accu’s langer mee gaan. Je kunt het functioneren van deze accu’s ook tussendoor laten tussen bij bijvoorbeeld een beurt van je camper of kampeerauto.

Samenvattend zijn AGM en Lithium-ion accu’s beide geschikt voor campers, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee soorten accu’s. Lithium-ion accu’s hebben een hogere energiedichtheid, een langere levensduur en minder zelfontlading maar zijn hoger in de aanschaf.

Wil je advies of hulp bij de inbouw van jouw AGM of Lithium accu in jouw camper? Neem dan contact op met Rijks Techniek. Wij kunnen alle soorten huishoudaccu’s veilig inbouwen in combinatie met diverse laadsystemen zoals zonnepanelen en de startaccu. Wij kijken ook naar jouw persoonlijke situatie om te komen tot een systeem dat bij jou past.

Onderdeel van OceanCross

Rijks Techniek © Ontwikkeld door Heroo Media

Rijks Techniek © Ontwikkeld door Heroo Media