Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan
Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan
Powered by OceanCross
Wilt u een prijsopgave? Vraag een offerte aan

Hoeveel Watt moet een omvormer voor een camper hebben?

Omvormer ingebouwd door Rijks Techniek

Een omvormer is een apparaat dat 12 volt stroom (gelijkspanning) omzet in 230 volt stroom (wisselspanning). In een camper wordt een omvormer vaak gebruikt om 12 volt stroom te genereren voor het aandrijven van elektrische apparaten zoals een koelkast, verlichting en andere elektronische apparaten. De benodigde grootte van een omvormer in een camper hangt af van de hoeveelheid elektrische apparaten die u wilt aandrijven en de stroomsterkte die deze apparaten vereisen.

Als u bijvoorbeeld alleen een koelkast, verlichting en een laptop wilt aandrijven, dan is een kleine omvormer van ongeveer 300 VA waarschijnlijk voldoende. Echter, als u ook een airconditioning wilt gebruiken of een elektrisch kookplaatje wilt aansluiten, dan zult u waarschijnlijk een grotere omvormer nodig hebben. In dit geval zou een omvormer van ongeveer 2000 VA voldoende zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de grootte van de omvormer ook afhangt van de stroomsterkte die de elektrische apparaten vereisen. Als u bijvoorbeeld een airconditioning wilt gebruiken die 1500 watt vereist, dan zult u een omvormer van ten minste 3000 VA nodig hebben.

Rendementsverlies bij omvormer

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de omvormer ook een bepaald rendement heeft, dit kan variëren van 75% tot 95%, dus als u een omvormer van 1000 VA heeft, dan produceert deze ongeveer 800 watt aan 230 volt stroom.

In het algemeen is het het beste om de grootte van de omvormer te bepalen door te kijken naar de totale stroomsterkte van alle elektrische apparaten die u wilt aandrijven en hier een beetje ruimte voor te laten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de omvormer voldoet aan de vereisten van uw camper en dat het op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Rijks Techniek kan helpen bij het bepalen van de juiste omvormer in combinatie met de volledige elektra in uw camper. Zo kijkt Rijks Techniek naar de gewenste apparaten maar ook naar een geschikte huishoudaccu die past bij de benodigde omvormer. Hierbij worden met name kwaliteitsproducten van Victron gebruikt. Neem contact op voor advies en tarieven voor inbouw.

Onderdeel van OceanCross

Rijks Techniek © Ontwikkeld door Heroo Media

Rijks Techniek © Ontwikkeld door Heroo Media